W0uT3R schreef:
Ik snap niet wat mensen tegen de grote artiesten als Headhunterz DBSTF etc. hebben. *mompelt iets met hoge bomen en veel wind* Ik vind hun releases wél goed,terwijl ik al jaren hardstyle luister, en denk dat zij juist de pioniers zijn in de zogeheten 'nu-style' (al vind ik het een vrij onduidelijke term). Als ik het bijvoorbeeld vergelijk met tracks van The Prophet (wat natuurlijk wel een rauwere artiest is) vind ik de tracks van The Prophet juist eentonig.
Tja als je vanaf 2007 luistert, dan luister je ook al jaren hardstyle. Tracks als chubby en andere tracks die jij eentonig noemt lijkt erg op de hardstyle zoals hij was. En aangezien jij daar niks aan vind, lijkt me het vreemd dat je al heel veel jaren luistert, dat zou inhouden dat je naar muziek luisterde die je niks aan vond. Maar goed, jij beschrijft het probleem eigenlijk zelf al. Jij vind de tracks van The Prophet eentonig en jij vind de releases van hhz/dbstf etc wel goed. Dat kan, smaken verschillen, maar bij ons is het precies andersom, wij vinden het helemaal geweldig als je met minimalistische sounds hele vette tracks kunt maken (mooi voorbeeld is ombrello maledetto nu). De hele definitie van hardstyle is veranderd sinds 2007, daar is waar de term nustyle komt kijken. En aangezien een aantal mensen al langer luisteren dan 2007 en verliefd zijn geworden op de hardstyle, voordat de nustyle er was. En dat die verandering hun niet aanstaat, zorgt voor haat, afschuw etc tegenover nustyle. Want wat er is gebeurt, is dat een totaal nieuw genre (150 bpm, pitch kicks, breaks en (euforische) melodieën) ons genre vrijwel helemaal heeft vervangen (140-145 bpm, reversed bass en screeches) door er dezelfde term voor te gebruiken, namelijk hardstyle. Als men zich gewoon in 2007 hadden afgescheiden met een nieuw genre, het maakt mij niet uit hoe je het noemt (als je nustyle niet vind klinken..), dan was er niets aan de hand geweest. Er is toch ook geen ophef tussen hardcore en hardstyle of hardtrance en hardstyle? Maarja, ze wilden het per se onder de hardstyle noemer houden, omdat die term al naamsbekendheid had opgebouwd en dat commercieel gezien aantrekkelijker was voor de organisaties/djs. Dan is het natuurlijk wel vragen om moeilijkheden als je eigenlijk 2 verschillende genres onder dezelfde noemer door laat gaan en daardoor ook het ene genre in de verdrukking komt. Veel mensen hebben de hardstyle scene al verlaten, omdat deze verandering hun niet aanstond.
Citaat:
Het is misschien natuurlijk waar je maar van houdt, ik denk niet dat het goed is om op bijvoorbeeld een Qlimax alleen maar raggen en beuken te doen, wat veel mensen wel willen zien. Ik denk dat je 't feest daarmee dooddraait, mensen kunnen zo lang die raw-style niet 10 uur achtereen handelen (dan spreek ik even voor vele anderen misschien verkeerd maar ach) terwijl ik wél vind dat die mensen naar een Qlimax, Defqon 1. of iets dergeljiks mogen en moeten komen. Ik heb het altijd ontzettend naar m'n zin op die feesten en 't kan me echt geen kak schelen of iemand die ik daar tegen kom alleen maar 1x per jaar naar qlimax gaat of niet. Ikzelf probeer alle feesten mee te pakken, maar als iemand daar geen behoefte aan heeft, zijn keuze. Het valt mij overigens ook op, dat de mensen zeggen dat ze 't meest die-hard hardstylelover zijn het meeste lopen te zeiken, terwijl je toch verwacht dat zij wat dieper kijken dan de zogeheten 'dagjesmensen'(die toch vaak van de melodieuze hardstyle houden).
Ik denk dat het punt niet zo zeer is dat er dagjesmensen rondlopen op een qlimax/defqon, maar dat o.a. Q-dance meer zijn best doet om dagjesmensen te trekken, dan dat ze echte liefhebbers benaderen. Ja, ok er zijn ook een aantal liefhebbers die wel van de scantraxx sound houden, maar het merendeel op o.a. dit forum, nadat ze zich meer verdiept hebben in de hardstyle naar andere artiesten gaan luisteren dan dat er op qlimax/defqon main staan. De vraag is dan ook, wat is belangrijker zoveel mogelijk mensen jouw muziek laten luisteren of zorgen dat de critici jouw muziek ook mooi vinden? Je kunt zeggen wat je wilt, maar het gaat meer en meer om het eerste. Sorry dat ik het zeg, maar het overgrote deel van het publiek waar men zich tegenwoordig op richt, kijkt nou niet bepaald kritisch naar de muziek. Dus je kunt die andere mensen wel naar feesten willen trekken, maar als je geen moeite doet om ook in hun vraag te voldoen is dat bij voorbaat al een verloren zaak.
Citaat:
Ik denk ook dat het zogeheten kuddegedrag juist voortkomt uit de oudere garde van hardstylers, zij zien een ontwikkeling gaan in de hardstyle die ze niet aanstaan, dan gaan ze alleen maar lopen te zeiken op dat ze alles wat ze niet aanstaat kut is en er dus bij voorbaat al niet voor open staan, de nieuwere mensen die zich willen verdiepen in de hardstyle lezen dit soort reacties en gaan er dan vanuit dat dat de mainstream is, om alle melodieuze en nieuwere tracks af te zeiken. Ik denk dat er te veel conservatievelingen zijn binnen de hardstyle.
Er is nogal een verschil in kuddegedrag en een gezamenlijke mening. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat als er van een grote groep mensen de muziek wordt "afgepakt", dat het meerendeel van de groep het daar niet mee eens is. Dat is geen kuddegedrag, die mensen kunnen hun eigen mening heel goed verwoorden, waarom zij vinden dat die verandering iets kapot heeft gemaakt waar zij van houden. Dat zijn ook vooral kritische mensen die al langer luisteren, dus meer nummers kennen, dus ook meer vergelijkingsmateriaal hebben of iets goed is of niet.
Stel jij begint net hardstyle te luisteren en je vind Headhunterz - Psychedelic wel goed. Je verdiept je in het genre en wat blijkt.. Er bestaan nog veel betere nummers dan psychedelic. (Natuurlijk ligt dit aan je smaak) Je luistert vervolgens nog een keer naar psychedelic en komt al snel tot de conclusie dat die track toch een stuk minder is.
Bovendien komt kuddegedrag vooral voor onder de massa. Hoe groter de groep mensen, des te procentueel meer mensen er geen eigen mening hebben, maar de rest achterna lopen om bij die groep te blijven horen.
Een heel mooi voorbeeld hiervan is toch wel de jumpstyle. Jumpstyle is eind jaren 90 ontstaan, in de periode tot 2003/4 vonden mensen het maar boem boem muziek. (Het dansje bestond toen ook al) En opeens is er een jumpstyle artiest die een hit scoort in de top40, en vervolgens gaat half Nederland mee in de jump hype. DJ's als DJ Porny en Patrick Jumpen maken het vervolgens kapot voor de mensen die al voor de hype luisterden. Als je nu denkt, mensen hebben massaal een genre ontdekt die ze mooi vinden. Helaas, want na 2 jaar is de hype voorbij en trekt men zich (heel toevallig) massaal terug uit de jumpstyle. Lijkt me sterk dat hierbij sprake is van enige vorm van kuddegedrag, want het is doodnormaal dat iedereen opeens hetzelfde doet. En als je nu iemand iets over jumpstyle vraagt, dan krijg je weer als antwoord, jumpstyle is kut. En laat nu net een redelijk groot deel van die jumpers na de jumphype nustyle (ja, ik zeg nustyle, want early hardstyle vinden ze niks aan) zijn gaan luisteren.. Mensen zijn dus nu bang voor eenzelfde scenario als destijds o.a. de jump, trance en hardcore is overkomen. En proberen er nu alles aan te doen om dat te voorkomen.