Justinhafc schreef:
Interessant topic. Zoals meerderen hier al zeiden waren ook mijn eerste hardstyle gerelateerde feestjes in Dieka, Markelo (ik geloof ergens omstreeks 2007). Avondjes Headhunterz, Pavo, The Prophet destijds, altijd afgeladen vol. Ik kan me avonden herinneren dat je 1,5 uur in de rij stond om binnen te komen, en dat er in het gedrang deurdrangers afknapte door de druk van de mensen. Sowieso stonden de discotheken destijds elk weekend afgeladen vol, evenals de lokale kroegen. Ik heb een vermoeden dat er twee voorname waarom deze avondjes minder populair zijn, in ieder geval hier in de regio (Overijssel), dan vroeger.
Allereerst zit je met het ophogen van de alcoholleeftijd in januari 2014. Toen ik 15/16 t/m 18/19 was ging ik elk weekend op vrijdag en zaterdag op stap. Vrijdags naar de kroeg, en zaterdags naar een Dieka of een Lucky (twee grote discotheken in de buurt). Hier en daar een keer naar een Defqon, Q-Base of andere feestjes. Ik had mijn bijbaantje destijds puur en alleen voor de aanschaf van alcoholische versnaperingen en feestjes.
Daarmee kom ik op punt 2: De komst van de vele en prijzige digitale speeltjes zoals iPhones etc. waarvan de jeugd te allen tijde met het nieuwste van het nieuwste wil rondlopen. Die honderden euro's die daar aan besteed worden kan men niet uitgeven aan feesten, avondjes stappen etc. dus wordt er gekozen om lekker ergens op een zolderkamer (keet) jezelf goedkoop laplazerus te zuipen. Opzich is dit ook wel te begrijpen. Als 16-18 jarige verdien je een paar euro per uur, terwijl toen ik mijn eerste smartphone kocht op mijn 21ste ofzo ik al dik 10 euro per uur ving. Dan is zo'n ding nog een keer aan te schaffen.
Ik denk ook dat deze zaken wel doorsijpelen in de wereld van festivals en andere feestjes. De meeste festivals enzo waren vaak al wel 18+, hoewel geloof ik een MoH destijds 16+ was, alleen als je heel veel zooi moet aanschaffen om er zo een beetje 'bij te horen' dan wordt het regelmatig bezoeken van feesten en festivals wel steeds lastiger.
Doordat men hierdoor minder geregeld een feestje pakt, en zo nu en dan een keer eentje uitkiest, komt men minder in aanraking met de muziek van voorheen. Hierdoor blijven alleen de meest bekende klappers hangen, waardoor er minder losgegaan wordt op het moment dat een DJ een keer een minder bekende track of een vergeten gouwe ouwe draait. De 'liefhebber', die misschien wat meer van dezelfde leeftijd is als ik (waarschijnlijk generaliseer ik in dit betoog behoorlijk), stoort zich hier vervolgens weer mateloos aan waardoor de sfeer er in z'n algemeenheid wat minder op wordt. Tel daar nog eens de opkomst van de eindeloze kickrollmuziek, mondkapjes en het gigantische aanbod van feesten en festivals met min of meer gelijke concepten bij op en de lol wordt al gauw wat minder.
Voor mij is het vrij simpel op dit moment. Er zijn een aantal artiesten die nog wel weten om een verrassende sound neer te zetten, alleen mij weet het allemaal een stuk minder te raken. De muziek en feesten/festivals van 'tegenwoordig' trekken mij simpelweg niet echt meer. Ik hou het bij de feestjes waar ik semi-nostalgische gevoelens van krijg zoals Origins en VWAB, of feesten met een classicstage met een mooie line up. Ieder zo z'n ding, en je zou inderdaad kunnen zeggen dat de hardstylescene zichzelf een beetje klem heeft gezet, maar ik denk dat het issue wellicht wat dieper zit dan alleen het aanbod van muziek en evenementen.
In mijn omgeving geldt iig het volgende. Vroeger ging je op stap om sociaal te doen; mensen te spreken en mensen te leren kennen. Door het gebrek van social media had je veel meer te vertellen. Zo heb ik het zelf ook ervaren. De uitgaanscultuur was mysterieus en je wilde dat ook ervaren, daarom ging ik op stap (vanaf m'n 14e in de plattelandsdisco...). Nu is het anders en heerst transparantie, we kennen het allemaal wel. Dit lijkt mij de voornaarmste reden dat het zo veranderd is. Deze verandering ging gepaard met het verschuiven van de alcoholleeftijd, wat ook niet bevorderlijk is / was voor de bovenstaande omschreven uitgaanscultuur. Alcohol is ook duurder geworden.
Over het muziekverhaal; produceren gaat momenteel razendsnel en door de felle concurrentie moeten producers om de haverklap nieuwe platen uitbrengen om zichzelf te bewijzen. Door dit enorme aanbod sneeuwt een heleboel muziek onder en blijven er minder snel platen hangen. Zo simpel is het. Oudere muziek is doorgaans minder fast-paced en gaat in verhouding tot de nieuwere muziek sneller vervelen, daardoor is er een hogere drempel nodig voordat mensen ze leuk vinden. Dit past overigens perfect bij de lineare consume-dispose consumptiemaatschapij waarin wij ons bevinden en waarvoor wij allen psyhologisch gemanipuleerd worden
.
Tegenwoordig ligt overigens bijna alle macht bij Spotify. Als je daar je track in de veel geluisterde playlists hebt staan ben je binnen. De meeste muziek (en dus ook hardstyle) wordt nog altijd thuis, op het werk of in de auto geluisterd.