Imo kun je je festival het beste branden door de ervaring.
En ervaring kun je op meerdere manieren geven.
Kijk bijvoorbeeld naar de grote bekende Ultra, Tommorrowland, Defqon, Qlimax, Lowlands en Wish Outdoor.
Wat die festivals allemaal, of 3/4 er van, hebben zijn sfeer, show, een ruime aanbod van muziek, grote aankleding en een line up met veel bekende en minder bekende artiesten.
Maar ook kleinere zoals De Tijdmachine, Club R_aw.
Beide hebben ze een goeie sfeer en een aparte scheiding van de muziek als verkooppunt, liefhebbers onder elkaar.
Dus om je festival te verkopen zou je met veel geld gewoon veel variatie in de muziek, grote stages, goeie show, vuurwerk e.d. moeten hebben.
Voor de kleinere, moet je gewoon een specifieke tak van de muziek pakken en daarbij het een soort van meeting van liefhebbers maken (early, classics, industrial, crossbreed e.d.) Dat komt de sfeer vaak al gelijk ten goede. Wat iedereen van de Tijdmachine wel kan beamen, kijk maar hoe snel die in populariteit groet.
Line-Ups en dure en goedkope artiesten zijn helemaal niet garant voor een feest wat kan opklimmen tot de besten. Er zijn feesten in NL waar soms de grote house artiesten komen, maar noem er maar eens een paar naast de al gevestigde namen zoals Creamfields & Mysteryland
Want bijv. imo Takens Balkbrug (sorry G1LL
) heeft qua artiesten meestal wel een heady of zatox of wildstylez e.d. prijzig dus. Maar de sfeer is daar zo enorm kut door vooral dat jonge kut volk die op die grote namen afkomen. En omdat het allemaal standaard hardstyle is, en niet een stroming komt iedereen er maar op af omdat het een standaard feest is.
Sans Souci, iets soortgelijks. Heeft zijn geluidssysteem al mee. Daarnaast heeft Sans altijd een goeie sfeer en ze hebben redelijk wat thema avonden, plus veel gevarieerde (kleine) line-ups van kleine tot grote artiesten.
The Resistance, TC Celebrates, Between The Candle & The Star. Dat lokt dus ook mensen.
Dus zoals je ziet ligt het succes van je feest in je aanpak van de beleving van de feestgangers. Niet in een dure line-up, wel deels natuurlijk, maar dat is misschien maar het halve werk. Je hebt meer aan een gevarieerde of gerichte line-up naar de vraag van het publiek